Populaire berichten

vrijdag 17 februari 2012

Mijn website ergernis

Oké, laten we het vandaag eens gaan hebben over het uiterlijk van een website. Iedereen heeft vast wel eens te maken gehad met slecht verzorgde websites, deze slaan we het liefst gewoon meteen over en gaan vaak zo snel mogelijk door naar de volgende die wel onze aandacht trekt. Zelfs hedendaags kom je deze 'lelijke' websites nog tegen. 
Bizar is het eigenlijk hé, nu je er over nadenkt? Honderdduizenden boeken en artikelen staan hier juist mee vol geschreven. Tegenwoordig zijn er tevens veel mogelijkheden voor het bijwonen van cursussen over de opmaak van een website, je kunt er zelfs een hele opleiding over volgen! Hoe moeilijk kan het dan nog zijn om een goed verzorgde website in elkaar te zetten? Waarom hebben alle bedrijven dit tegenwoordig niet? Schamen zij zich soms niet?
En ik weet wat ú nu aan het denken bent. Het kost inderdaad een beetje, maar vertel mij maar eens waarom u het niet zou doen? Je hebt immers klanten nodig om geld te verdienen, toch!? Het hoeft er niet over de top, geweldig en pico bello uit te zien. Maar gewoon.. 'fatsoenlijk', zo moeilijk is het namelijk niet.

Bij klanten gaat het namelijk veelal eerst om het uiterlijk. Denk maar eens aan de kaft van een boek, je gaat hem pas lezen of kopen als je je aangetrokken voelt. Het uiterlijk van een website blijkt veel belangrijker te zijn dan de geloofwaardigheid, betrouwbaarheid of de status van het bedrijf. Dit blijkt uit een studie van de Amerikaanse Consumentenbond.

Nu ben ik er zo één die vorige week les heeft gehad van meneer M. Bijsterbosch, over het kijk-, lees- en klikgedrag van mensen, een goede opbouw van websites en wat juist aantrekkelijk is voor de klant. Na één les (van 90 minuten) zou ik dus al weten hoe 'het' wél moet. Als ik een bedrijf was geweest, zou ik meteen achter mijn computer gekropen zijn om dit aan te passen, want wat is dit schaamtevol! Het is eigenlijk heel eenvoudig, dus let op het volgende.

Zoals sommige van jullie weten studeer ik toerisme, dus het gaat mij voornamelijk om de slechte sites van vakantie aanbieders. En zoals jullie wellicht eens ervaren hebben, zijn er tal van websites in deze reisbranche 'te triest voor woorden'. Voel je als bedrijf vooral niet aangesproken, maar zie het vooral als gratis feedback of een aantal goede tips.

Tips voor het uiterlijk van uw website
De homepage hoort een overzichtspagina te zijn, dus geen intro of tekst over het bedrijf zelf. Houd in je achterhoofd dat een bezoeker gehaast is en met zijn vinger op de muis zit. Een bezoeker gaat naar een website om iets te weten te komen, de antwoorden hierop zijn belangrijker dan de vorm van de website. De meest gezochte informatie op websites zijn adresgegevens, assortiment en openingstijden. Zet dit dus, het liefst op elke pagina, opvallend in beeld zonder ergens op te hoeven klikken. Overigens is het lettertype van de tekst niet geheel onbelangrijk, bezoekers lezen namelijk vaker en liever teksten in het lettertype Arial, Verdana of Tahoma. Gebruik op de website korte stukjes tekst, met het liefst korte zinnen. Als bezoekers een website bezoeken, gaan ze deze eerst scannen voordat ze over gaan tot lezen, daarom is het gebruik van veel tussenkopjes niet overdreven. Daarnaast houden bezoekers niet van brede teksten, maar van smalle tekstblokken. Ook is het lezen een stuk prettiger als de achtergrond wit is en de tekst zwart, wees dus voorzichtig met kleuren en met name kleur combinaties.

Als bedrijf moet je in het hoofd van de klant kunnen kruipen en er achter zien te komen wat een klant denkt. Stel uzelf bijvoorbeeld de volgende vraag, 'welke woorden gebruikt de klant om te zoeken?'. Dit zorgt voor goede vindbaarheid op zoekmachines, wat essentieel is voor uw bedrijf. Let er op dat de meningen van andere klanten belangrijker zijn, dan hoe u uw bedrijf aanprijst. Zet dus testimonials van klanten op uw website en laat zien dat u gebruik maakt van Social Media. Hierbij bedoel ik dus niet een lullig 'Fje' en een 'Tje' onderaan de pagina(!), maar pak het echt groots en opvallend aan. Verder zijn één van de belangrijkste dingen op een website, het hebben van een 'zoekbox', hierdoor kunnen bezoekers snel hun probleem of wens intypen. Bezoekers zijn liever lui dan moe en willen niet of zo min mogelijk hoeven scrollen op een website, zorg dus dat uw content op één scherm past. U weet vast als geen ander dat grote lappen tekst in een boek thuis horen (leestekst) en dat korte tekstjes (confrontatietekst) bij een website horen. Een goed bedachte manier
om de klant toch meer te informeren, is het gebruik van een 'lees meer' knop. Tot slot is het aantrekkelijk voor een klant om de prijzen van een vakantie rechtsonderin te hebben staan. Dit is gebleken uit een 'eyetracking' onderzoek.

Mobiele site

''Klanten bezoeken websites niet alleen meer via hun computer, maar ook via smartphones en tablets. Dit is de laatste tijd gigantisch gestegen blijkt uit een onderzoek van Nucleus. Sinds de laatste meting in augustus 2011 is het gebruik met gemiddeld 17,4% gestegen. De grootste stijging die werd gemeten was ruim 24%. De Apple gebruikers lopen nog steeds voorop, meer dan 85% van alle bezoeken kwam van iPhones of iPads. Uit dit onderzoek blijkt volgens Nucleus vooral dat reisaanbieders hier hun voordeel mee moeten doen, en moeten zorgen voor een uitstekende mobiele site. Zowel voor smartphones als voor tablets.'' (Travelvalley, 2012)

Wilt u nog meer weten over het aantrekken van klanten en de juiste structuur van een website? Dan verwijs ik u door naar het boek Marketing.com, E-commerce in de praktijk van Wim van der Mark. Na 126 bladzijdes te hebben gelezen, weet u hoe ik (en miljoenen andere internetgebruikers) ons dagelijks ergeren aan het uiterlijk en opbouw van vele websites.

Doe er dus wat mee!!