Populaire berichten

woensdag 25 april 2012

Werkconferentie 'door de ogen van de toerist'

Na een maand lang vol met voorbereidingen was het dan eindelijk zo ver. Hogeschool Inholland Diemen organiseerde samen met Provincie Noord-HollandStadsregio Amsterdam en het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB), het Werkconferentie Metropoolregio Amsterdam op woensdag 25 april 2012. Het thema van het congres was ‘door de ogen van de toerist’. Ondernemers en overheden in de Metropool actief betrekken bij de ontwikkeling van het toeristisch product en de promotie, was het doel van deze bijeenkomst. Er waren ongeveer 100 deelnemers aanwezig: ondernemers, directie/staf culturele instellingen, beleidsambtenaren regiogemeenten en Provincies NH en Flevoland, raadsleden en enkele wethouders. 

Tijdens mijn minor e-touroperating krijg je naast een extern project ook een intern project. Aangezien dit congres wel heel groot was, heeft men besloten twee projectgroepen samen te voegen om dit te kunnen organiseren. Eind maart begonnen de wekelijkse voorbereidingen voor het congres al en ik moet zeggen dat ik wel weer blij ben dat het voorbij is. Er gingen zoveel e-mails heen en weer en er waren genoeg miscommunicaties waardoor sommige het even niet meer zagen zitten. Maar het is ons gelukt en nu kunnen we eindelijk genieten van onze welverdiende rust! Al gaat het school leventje natuurlijk gewoon weer vrolijk verder..

Poster

De dag begon met posters en programma’s ophangen, lokalen van de workshops in de gevraagde opstelling plaatsen, het aansluiten van Twitter schermen, garderobe klaar maken, de benodigde materialen in de lokalen neerzetten en controleren, bewegwijzering door de school plaatsen, de auto’s op de parkeerplaats de weg wijzen en de overige gasten ontvangen bij het trein- en metrostation. Tussen 13:00 en 13:30 vond het ontvangen van de gasten bij de ingang met koffie/thee en de registratie plaats. Hier kregen de deelnemers ook een visitekaartje en het dagprogramma uitgereikt. Om 13:30 startte het plenaire programma met een opening van de dagvoorzitter Hans Luiten, gevolgd door een kort welkom van de wethouder van Diemen, Maïta van der Mark. Ongeveer een kwartier later vertelde de eerste spreker, Jan Olof Fritze, over ‘the power of the region’. Daarna volgde Marco Bijsterbosch, Inholland docent, waar het onderwerp ‘e-tourism’ aanbod kwam. Rond 14:15 begon de eerste workshopronde. De projectgroepen begeleidde de gastsprekers en de ingeschreven deelnemers naar de juiste workshop toe, waar de presentatie al klaar stond om het allemaal zo soepel mogelijk te laten verlopen. Er waren in totaal negen workshops per ronde, en de deelnemers konden zich van te voren voor twee workshops inschrijven. De eerste vier workshops hadden het thema ‘Destinatiekarakters’ en de laatste workshops gingen over ‘E-tourism’.

Workshops

  • De eerste workshop werd gegeven door Denise Heijmen, onderzoeker bij ATCB, met als onderwerp ‘wat kunnen verschillende regiobestemmingen van elkaar leren?’. 
  • De tweede workshop werd gegeven door Boudewijn Bokdam, projectcoördinator bij ATCB, met als onderwerp ‘hoe ‘laad’ je een bestemming tot een onderscheidend karakter, dat bezoekers trekt?’.
  • De derde workshop werd gegeven door Monique Vloeiberghs, studente Inholland, met als onderwerp ‘hoe gaat de pers over je bestemming schrijven?’.
  • De vierde workshop werd gegeven door Adri Doorneveld, beleidsadviseur toerisme bij stadsdeel Amsterdam Noord, met als onderwerp ‘hoe begeleid je als bestemming je karakter binnen het concept?’.
  • De vijfde workshop werd gegeven door Denise de Boer, manager fondsenwerving bij het Amsterdam Museum, met als onderwerp ‘hoe maak je als museum innovatief gebruik van de mogelijkheden van nieuwe media?’.
  • De zesde workshop werd gegeven door Martin Dieleman, commercieel manager bij Zoover Media, met als onderwerp ‘wat doet Zoover met consumer rated content?’.
  • De zevende workshop werd gegeven door Bas Bijtelaar, business manager bij Esri, en Kasper de Rooy van de Provincie Noord Holland, met als onderwerp ‘wat is het geheim achter een goede applicatie?’.
  • De achtste workshop werd gegeven door Koen Bavinck, vice president Travel bij Sound Of Data, met als onderwerp ‘mobiele toepassingen in de internationale reiswereld’.
  • De negende workshop werd gegeven door David van Zeggeren, projectmanager bij Sparked, met als onderwerp ‘het toegankelijk maken van cultuurhistorie’.
Na de eerste workshopronde was er tijd voor een pauze met koffie en thee. Rond 15:45 ging de tweede workshopronde van start, dit zijn dezelfde workshops als in de eerste ronde. Elk lid van de projectgroepen had een eigen workshop die hij/zij begeleidde en waar hij/zij contactpersoon voor was. Ook maakt iedere student een kort verslag van de bijgewoonde workshop, dit wordt eind deze week op de website van de MRA geplaatst. Wij, als studenten, kregen de hele dag door veel complimenten van de andere organisatoren en de deelnemers, voor onze goede begeleiding. Dit was natuurlijk erg leuk om te horen!

Ik begeleidde de achtste workshop van Koen Bavinck, Sound Of Data. Ik kende hem al van een gastcollege uit de vorige periode, waar ik ook over heb geblogged.
Sound Of Data heeft een jonge-hondenmentaliteit, of zoals Koen mooi vertelde ‘niet lullen maar poetsen’. De 35 werknemers die in dienst zijn, zijn allemaal technisch, gretig, nieuwsgierig, oplossing zoekend en niet al te ‘nerd’ achtig. Het bedrijf Sound Of Data wil geld verdienen op transacties, dus richten zij zich niet op het maken van applicaties, maar op de ‘intelligente’ technologie erachter.
Sound Of Data is een business to business bedrijf en bestaat uit twee takken, de ene tak regelt de Customer Care Service & Media en de andere tak is de Travel kant.
Enkele klanten van Sound Of Data zijn The Phonehouse, H&M, RTL zenders, TUI en Transavia. Sound Of Data regelt bijvoorbeeld de sms- en beldienst van The Voice of Holland, zodat de stemmen van de consument in goede handen komen.
Koen benadrukte dat Pinterest cruciaal is om je content naar de juiste doelgroep te krijgen, dit moet echt niet onderschat worden. Pinterest is een platform waar je foto’s op vast kunt pinnen, eigenlijk een soort digitaal prikbord. De klanten lezen tegenwoordig niet meer, maar scannen eigenlijk alles. Daarom is Pinterest een goed hulpmiddel, aangezien er alleen maar foto’s/video’s gedeeld kunnen worden. Tevens is het heel ‘Pinteresting’ dat 80% van de gebruikers vrouw zijn en de helft tussen de 25 en 44 jaar oud zijn. Vrouwen beslissen namelijk óf men op vakantie gaat, naar welke bestemming én voor welk budget.
Tegenwoordig doen klanten er alles aan om de allergoedkoopste reis te vinden en zijn dus nauwelijks merkentrouw. Als de klant een vakantie geboekt heeft, bevindt hij zich in de zogenaamde ‘saving mode’. De klant zal weinig tot niets meer uitgeven voordat hij daadwerkelijk op vakantie gaat. Tijdens de vakantie bevinden de klanten zich daarentegen in een zogenaamde ‘spending mode’. Zodra zij op Schiphol zijn aangekomen kopen zij een kopje koffie van maar liefst € 5,-, want dan maakt het ineens niets meer uit (je bent immers toch op vakantie).
Dit geldt tevens voor het shoppen. De klant gaat er met als doel ‘een spijkerbroek kopen van maximaal € 50,-’ heen en komt met een trui, stropdas, speelgoed en een ijsje thuis. Dit komt omdat alleen het doel een budget heeft en alle andere producten niet. Als men in de stad is gaan zij echt niet van de ene ijstent naar de andere ijstent lopen om op zoek te gaan naar het goedkoopste ijsje. Bedrijven moeten hierop in gaan spelen, door niet alleen naar de top van de ijsberg te kijken.
Als men als bedrijf een applicatie gaat maken, moet men er rekening mee houden dat zij een speld in een hooiberg zijn. Er zijn meer dan 500.000 apps waar je bovenuit moet springen. Zorg daarom voor een eenvoudige en gebruiksvriendelijke app, door alleen die informatie laat zien waar de doelgroep daadwerkelijk naar opzoek is. Tot slot moet er rekening gehouden worden met het feit dat er meer iPhone gebruikers zijn dan van Android. Het besturingssysteem iOS (Apple) is hiermee dus de juiste keuze.


De deelnemers en sprekers zagen tevens bij ontvangst, tijdens de pauzemomenten en na afloop een twitterfountain op het scherm in de centrale hal. Zij konden mee twitteren met de volgende hashtag #toerismemra en dit werd volop gedaan! Vele bleven enige tijd bij het scherm staan om alle tweets te kunnen lezen.

De dag eindigde weer met een plenair programma. Jan van Run, gedeputeerde Economische Zaken van de Provincie Noord-Holland, gaf een korte speech. Daarna sprak Iens Boswijk over de doorontwikkeling van Iens.nl, gevolgd door een afsluiting van de dagvoorzitter Hans Luiten. Tot slot was er nog gelegenheid tot een hapje en een drankje in de bar van Hogeschool Inholland Diemen.

MRA

woensdag 18 april 2012

Gastcollege III - Lars Boom


Deze week had ik alweer mijn derde gastcollege van Lars Boom. Dit keer ging het over Online Marketing.

Allereerst vertelde hij over het laatste nieuws:
Facebook koopt Instagram voor 1 miljard dollar, terwijl Instagram er eigenlijk 2 miljard voor vroeg. Dit is een applicatie om foto’s te maken, effecten toe te voegen en te delen. Niet heel boeiend dus. Instragram users zijn hier overigens niet erg blij mee en daardoor stoppen vele ermee. Zij zijn namelijk bang dat alles overspoeld wordt met advertenties, net als wat er bij Facebook gebeurd is, terwijl het juist zo ‘schoon’ was.

Lady Gaga heeft haar eigen social network, Little Monsters opgezet. De fans en Lady Gaga kunnen hier allerlei dingen op posten. Om toegang te krijgen tot deze populaire website, moet je eerst je e-mailadres invullen. Hier wordt namelijk een ‘invite’ naar toegestuurd.

DrawSomething was erg populair en werd in 50 dagen maar liefst 50 miljoen keer gedownload. Maar nu loopt het gebruik van dit kinderspelletje fors terug. Ik denk dat de meeste mensen er gewoon op uitgekeken zijn, net als bij Wordfeud, en ben benieuwd wat de nieuwe rage van ‘nu’ gaat worden.

KLM introduceert Social Seating. Je kunt hiermee kiezen naast wie je wilt gaan zitten in het vliegtuig, door middel van een social media account zoals Facebook en LinkedIn. Handig voor een lange vlucht of om zakelijke contacten op te doen. Het voordeel van KLM is dat zij zo data van klanten kunnen verzamelen, om hun service te verbeteren en de vluchten zo aangenaam mogelijk te laten verlopen.

Pinterest wordt ook steeds populairder. Hiermee kun je foto’s, video’s etc. vastpinnen op een soort digitaal prikbord. Als gebruikers bijvoorbeeld klikken op een foto van een paar mooie schoenen, die op mijn prikbord staan, komen zij op de site terecht waar je deze kunt kopen.

En het leukste nieuwtje vond ik toch wel ‘Project Glass’ van Google. Lars Boom liet tijdens het gastcollege dit onderstaande filmpje van Youtube zien en iedereen zat er met grote ogen naar te kijken. Dit geloof je toch? Zou dit echt gaan gebeuren? Nou wie weet!.. Maar het zou de iPhone wel overbodig maken.



Vervolgens liet hij een paar van onze blogs in de klas zien en gaf daar feedback op. Tevens gaf hij als tip dat je via Google een heel ander thema voor je blog kunt downloaden. (Zoals je kunt zien heb ik dat dus al uitgeprobeerd, mooi hé!?) Lars Boom vertelde ook dat we ons niet hoeven te schamen voor onze schrijfkunsten, maar dat we het gewoon lekker moeten doen. Om meer pageviews te krijgen is het verstandig om links in je blog te zetten naar mensen, bedrijven of artikelen. Voor een lezer is het ook prettig als je tekst met een foto combineert, zodat hij kan zien waar je het over hebt.

Na het blogrondje vertelde Lars Boom over ‘Travel 2020’. ING gaat 11 juni haar uitkomsten presenteren over hoe zij denken dat de travelbranche eruit zal gaan zien in 2020. Door de vele ontwikkelingen op het internet zal er heel wat gaan veranderen, om meer aan de wens van de klant te gaan voldoen. Nu hecht men vooral veel waarden aan reviews van vrienden, waardoor men iets wel of niet gaat doen. Later wordt dit belangrijker voor de mensen die je niet kent, maar wel op jou lijken.
Hoe gaat men over een aantal jaar opzoek naar een vakantie? Ik denk niet dat dit nog zal gebeuren via een reisbureau. Tegenwoordig zoekt men op Google met twee of drie woorden. Dit zal volgens Google gaan veranderen naar een volledige vraag. Google geeft namelijk nu geen antwoorden, maar eerder tips of doorverwijslinks. Om beter aan de wens van de klant te gaan voldoen, zal Google dus met een echt antwoord moeten komen. Mensen zullen dus semantisch gaan zoeken. Hier is Google momenteel al mee bezig. We krijgen later dus antwoord via hen en niet via de website van een touroperator, als je opzoek bent naar een bepaalde vakantie. Dit zal een groot gevaar gaan vormen voor alle bedrijven, en met name de kleine. Maar misschien bedenkt iemand binnenkort wel een tweede soort Google of bestaat Google over een aantal jaar niet meer. Nou denk ik zelf niet dat dit zal gaan gebeuren, maar je weet het tegenwoordig nooit meer zeker.

Lars Boom vertelde ons dat hij een interessant artikel had gelezen, namelijk 'marketing wordt sociaal: van de 5 P’s naar de 5 A’s'. Iedereen kent de marketingmix met de 4 of 5 P’s tegenwoordig wel, maar is dit nog van ‘nu’? Aangezien er veel meer dingen online gaan, leek het Jeanet Bathoorn leuk om iets nieuws te introduceren. Een nieuwe marketingmix maar dan met 5 A’s: actie, alert, aandacht, ambassadeurs en aantrekkelijkheid. Zal de marketing over een aantal jaar echt hierin gaan veranderen?

Tot slot vertelde Lars Boom over ‘Webcare’. Volgens Lars Boom staat webcare en social media eigenlijk nog steeds in de kinderschoenen. Ook liet hij dit filmpje van Youtube zien, met daarin een voorbeeld van goede webcare:



Bedrijven moeten dus 24 uur per dag online zijn, maar de meeste bedrijven doen het vaak alleen tijdens de kantooruren. En klanten hebben tegenwoordig echt geen zin om vijf dagen op een reactie te moeten wachten, want dan hadden ze wel een brief per post verstuurd. Snelle reacties zijn gewoon essentieel en als bedrijf moet je de dialoog wel blijven voeren, en dus niet maar één keer antwoord geven. Wat je vooral niet moet doen is alleen maar zenden. Als je alleen maar tweet over acties dan wordt dit als spam gezien en dat vindt men buitengewoon irritant, waardoor je sneller ontvolgt zult worden. Ook moet je als bedrijf niet alleen maar een antwoord geven, maar ook links en tips. Lars Boom vroeg bijvoorbeeld aan Kruidvat waarom zij al dagen prominent cruisers aantonen, terwijl die al uitverkocht zijn. Kruidvat antwoordde daarop dat ze online uitverkocht waren, maar dat sommige winkels nog wel voorradig zijn. Dit is dus een slecht antwoord, want nu komt de vraag ‘in welke filialen?’ bij Lars Boom naar boven. Ook zou het leuk zijn geweest als het bedrijf zou hebben gezegd ‘wat is uw postcode? dan houden wij in de dichtstbijzijnde filiaal er één voor u achter’. Hier valt voor bedrijven dus nog veel te leren.

dinsdag 17 april 2012

''I've got this theory that if the phone was invented after texting, people would be all like 'wow, you can actually HEAR the person!'.''

- Julian Baker

vrijdag 13 april 2012

Say Cheese

Zoals jullie onderhand wel weten volg ik de minor e-touroperating op het Inholland in Diemen. Tijdens deze minor krijg je een extern project dat twee periodes duurt, bij een echte opdrachtgever. In mijn geval is dat FOX Vakanties. Maar daarnaast krijg je ook nog een intern projectje. Mijn projectgroep gaat bijvoorbeeld een werkconferentie/congres over e-tourism organiseren op het Inholland te Diemen. Dit vindt plaats op woensdag 25 april. Nu zul je je misschien afgevraagd hebben wat dit met de titel ‘say cheese’ te maken heeft. Nou dat is eigenlijk heel simpel, een andere projectgroep uit mijn klas organiseerde namelijk vandaag een excursie naar Alkmaar, de kaaskoppenstad..

Vanochtend vroeg stapte ik rond 07:30 mijn auto in (dit zijn toch geen studententijden meer?), onderweg vanuit het mooie Katwijk aan Zee naar het station in Hillegom. Hier pakte ik de trein naar Haarlem en vervolgens naar Alkmaar, waar we met de bus naar Hogeschool Inholland reden. Om 09:30 moesten we hier verzamelen, want om 10:00 begon de lezing over Alkmaar. Lieke werkt als manager en coördinator evenementendesk bij Stichting Promotie Alkmaar (SPA). Aan het begin vroeg Lieke of er al eerder mensen in Alkmaar waren geweest en waarom. Ikzelf was een of twee jaar geleden al eens op de kaasmarkt geweest. Ik werkte toen bij een supermarkt (Hoogvliet in Katwijk) en wij hadden van heel Nederland de meeste graskaas verkocht. Als prijs wonnen wij met de hele kaasafdeling een dag vol met kaasplezier. Wij gingen toen naar de kaasmarkt (en mochten heel veel kaas proeven), kaasmuseum en naar een kaasfabriek in Lutjewinkel, waar we een kaaslunch en een rondleiding kregen.
Maar nou dwaal ik natuurlijk wel heel erg af. De lezing ging verder over hoe Alkmaar gepromoot wordt en dat het vooral binnenlandse toeristen aantrekt. Aziaten bezoeken Nederland vaak maar in één dag, dus die zijn maar een paar uur in Alkmaar voor de kaasmarkt. Doordat zij niet in Alkmaar verblijven, leveren zij dus weinig geld op. Daarom wordt Alkmaar veelal alleen aan Nederlanders, Duitsers en Belgen gepromoot. Overigens staat Alkmaar niet alleen bekend om zijn kaas, maar ook om zijn historische monumenten, de vele winkels en de voetbalclub AZ.

Kaasmarkt
Na de lezing gingen we op volle snelheid naar de bus, om vervolgens naar de kaasmarkt te gaan (die overigens al bijna afgelopen was). Hier mochten we vrij rondlopen tot 12:30. Samen met twee andere meisjes zijn wij de hele markt afgestruind. Wat een drukte! Overal om je heen zag je kaas, klompen, tulpen, een paar verstrooide muzikanten en natuurlijk niet te vergeten de vele Duitsers. Want tja, waar kom je die tegenwoordig nou niet tegen? Naast de Duitsers kwamen we trouwens ook veel Aziaten en Engelsen tegen. Het grappige was dat je echt kon zien dat Alkmaar goed op deze buitenlandse toeristen inspeelde. Als je goed keek zag je overal borden met Engelse en Duitse teksten en werd de informatie op de kaasmarkt zelf ook in drie verschillende talen omgeroepen. Dit was ook het geval bij de vele marktkraampjes. Ondertussen begon het zonnetje al aardig door te breken en besloten wij maar eens te gaan lunchen, om vervolgens naar de afgesproken plek te lopen.

Wat een drukte!
Rond 12:45 werden wij door gids Jan in het kaasmuseum rondgeleid. Als eerst vertelde hij over de vroegere boerderijen. Deze werden gebouwd door eerst een vierkant te plaatsen, met daarover heen een dak en als laatste werden de muren om het vierkant geplaatst. In deze boerderijen werden koeien gemolken en werd de melk in van die grijze bussen gegoten. Daarna moest de melk goed gekeurd worden, dit werd gedaan door middel van een monster. De boerin maakte er vervolgens kaas van, waarna de boer het op de markt weer verder verkocht. Bij het kaasmaken werden drie stoffen aan de melk toegevoegd, namelijk stremsel, zuursel en kleursel. In deze dikke massa werd geroerd om de vaste bestandsdelen te scheiden van het vocht. Als de vaste bestandsdelen de benodigde stevigheid had, werden blokken wrongel bijeen gedrukt in kaasvaten, ook wel kaaskoppen genoemd. Met een kaaspers werd dit samengeperst tot het gewenste model. Deze geperste kazen werden gezouten, wat de smaak en korstvorming beïnvloedde. Na het zouten moesten de kazen drogen, rijpen en dagelijks gekeerd worden om inzakking te voorkomen. Jonge kaas hoeft maar enkele weken gerijpt te worden, belegen kaas vier maanden en oude kaas wel tien maanden. Overigens is voor een kilo kaas wel tien liter melk nodig. Tijdens de rondleiding kregen we een film te zien over hoe kaas tegenwoordig gemaakt wordt en na afloop kregen we een kleine kaasproeverij. Vervolgens liet gids Jan ons de oude machines en een nagebouwd melkfabriekje van toendertijd zien. Tot slot vertelde hij over de kostuumpaneeltjes waarop streekdrachten te zien zijn. Dit laat een interesse zien voor streekeigen zeden en gewoonten, waaronder klederdracht. Je kon echt merken dat gids Jan ook in deze tijd was opgegroeid, omdat hij de verhalen uit eigen ervaring vertelde.

Kaasmuseum
Om 13:45 begon de stadswandeling die de projectgroep voorbereid had. Als eerst kwamen we langs het Huis met de kogel, die zijn naam dankt aan de kanonskogel die links bovenaan aan de gevel hangt. Vervolgens liepen we naar een van de oudste winkels van Albert Heijn, wat nu de winkel Passo is. Het viel me trouwens op dat Alkmaar veel smalle steegjes had en erg op Leiden en Haarlem lijkt, door al die grachtjes. Ook kwamen we langs de Accijnstoren, waar ingevoerde goederen moesten worden aangegeven. De accijnzen die dat opleverde waren een belangrijke inkomstenbron voor de stad. De wandeling vervolgde zich naar de Vigilantie, dit is een 17e eeuws pakhuis. Vigilantie betekent overigens waakzaamheid. We liepen daarna verder naar de Rooms Katholieke kerk, St. Laurentius. Het oorspronkelijke ontwerp was veel hoger, maar hiervan is alleen de onderbouw voltooid. De precieze reden waarom is niet bekend. Waarschijnlijk is de bouw gestaakt door de hoge kosten. Vroeger had elke stad overigens zijn eigen marktplein. Alkmaar had toendertijd een vismarkt op een klein pleintje, waar destijds dagelijks vis verkocht werd. Het oudste gebouw van Alkmaar stamt uit 1520 en dat is het Stadshuis. Dit gebouw wordt nu alleen nog gebruikt voor huwelijken, maar vroeger zaten er gevangenen en ter dood veroordeelden. Tot slot liep de groep door naar het station van Alkmaar, hiermee eindigde de kaasexcursie.

Accijnstoren

donderdag 12 april 2012

PaasPinnen

Pinterest is booming business in social media-land, het is met 17,8 miljoen unieke gebruikers een van de snelst groeiende platformen van dit moment. Arke heeft een leuke paas-actie uitgevoerd met dit virtuele prikbord, namelijk PaasPinnen

Pinterest
Pinterest is een erg aantrekkelijk uitziend virtueel prikbord (board) waar je interessante, grappige of mooie foto’s en video’s van overal op het web kunt delen (pinnen). Je kunt ervoor kiezen verschillende boards aan te maken voor verschillende interesses, boards van anderen volgen en pins van anderen repinnen. ‘Ideaal om mooie foto’s ter inspiratie voor een volgende vakantie te verspreiden’, vind Arke.
Maar liefst 80% van de gebruikers van Pinterest is vrouw. En laten de vrouwen nou nét de eindbeslissers zijn als het gaat om vakanties. Daarmee worden de gebruikers van Pinterest een interessante groep voor Arke.



PaasPinnen
Arke maakt slim gebruik van dit hard groeiende medium door de nieuwe campagne PaasPinnen. Over de hele website van Arke werden van zaterdag 31 maart tot en met 9 april maar liefst honderd paaseiren verstopt op foto’s. Alles wat de gebruiker hoeft te doen, is deze foto’s pinnen op zijn of haar Pinterest account. Elk paasei heeft zijn eigen nummer en door een loterij werd er een winnaar gekozen, die een iPad gewonnen heeft. Dus hoe meer foto’s je had gepint, hoe meer kans je had gehad om te winnen.  Naast de 100 gekleurde paaseitjes werd er ook elke werkdag een gouden paasei op de website verstopt, de gebruiker die deze als eerste gepint had ontving een reischeque ter waarde van € 200,-.



Persoonlijk vind ik het raar dat Arke de eerste Nederlandse reisorganisatie die een actie heeft gedaan met Pinterest. Terwijl dit toch bijzonder populair is. Maar misschien worden de bedrijven wel overspoeld van al die social media; eerst Hyves, toen Facebook, Twitter en dan moeten ze ook nog  gaan pinnen! Daar hebben zij blijkbaar geen tijd voor.
Arke hoopt met deze actie veel media aandacht te krijgen en veel traffic naar de website te genereren. Dus 'thumbs up' voor de geweldige actie van Arke!

Interactie met de reiziger

Elke reiziger zal zich herkennen in het uren achter de computer doorbrengen, op zoek naar de juiste website met het juiste aanbod. De reiswens is te specifiek en het is te moeilijk om precies datgene wat je wilt voor de juiste prijs te vinden. TravVie heeft hier een prachtige oplossing voor bedacht en draait het boekingsproces om: reisorganisaties kunnen nu reageren op de unieke reiswensen van reizigers.

TravVie

Hoe werkt het?
Vanaf twee weken geleden kan een reiziger zijn of haar reiswens plaatsen op de website door middel van een paar eenvoudige stappen. Dit kan gratis, waarbij de reiziger oneindig veel wensen kan aangeven. Zo kan hij of zij onder andere een budget aangeven, het aantal kinderen en het gewenste vervoer.

Aan de reisbureaus de schone taak om een mooie passende reis te aan te bieden aan de reiziger. Zij hebben de optie hun offertes publiekelijk te posten of in een privébericht naar de reiziger te sturen. Wel wordt altijd vermeld welke organisaties er allemaal een bericht hebben gestuurd. De reiziger kiest vervolgens zelf de beste optie.

Het doel van de website is dus het vergemakkelijken van het boeken van een reis door de reiziger, en het bieden van meer mogelijkheden voor de reisorganisaties.

Reisorganisaties bereiken nieuwe klanten
TravVie zegt: ‘Wij helpen organisaties met het bereiken van nieuwe klanten. Deze klanten waren anders misschien nooit bij een bepaalde organisatie uit gekomen voor een reis, of wisten het bestaan er niet eens van. We zijn wel opzoek naar samenwerkingsmogelijkheden om meer te kunnen betekenen voor organisaties. Denk hierbij aan kortingen op diensten, congressen etc.’.

De reisorganisaties klinken allemaal erg enthousiast. Ze weten alleen nog niet echt wat het hen op gaat leveren, omdat ze nog nooit met een dergelijk platform hebben gewerkt. TravVie biedt op het moment organisaties een gratis abonnement aan voor 3 maanden, om hen zo kennis te laten maken met de mogelijkheden van het platform. Reisorganisaties als TUI, Dim Sum Reizen, I.D. Riva Tours en Pelikaan Reizen zijn een greep uit TravVie’s bedrijvengids.


Persoonlijk ben ik razend enthousiast over deze nieuwe website. Eindelijk een plek waar ik als reiziger mijn wensen kwijt kan en de aanbiedingen vanzelf op me af komen. Dit noem ik nou interactie met de klant. Je kunt kiezen uit gevarieerde bestemmingen, pakketten en prijzen. Eigenlijk is het verbazingwekkend dat dit de eerste website is die op deze manier werkt. Je zou bijna kunnen zeggen dat maatwerkreizen hierbij in het niet vallen.

Social Media Cartoon


Deze cartoon sluit heel goed aan bij de actualiteit van tegenwoordig en de gevaren die Web 2.0 met zich kan meebrengen. De laatste jaren is het aantal ontslagen door programma’s, zoals Facebook en Youtube steeds meer gestegen.

woensdag 11 april 2012

E-commerce trends

In het begin van 2012 was de toekomst van het e-commerce regelmatig in het nieuws. MediaCT heeft deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten gehouden. Hierbij een opsomming van een aantal opvallende artikelen.

Europa stuurt op verdubbeling e-commerce in 2015
‘De ontwikkeling van e-commerce kan in 2015 zorgen voor twintig procent van de banengroei’, zegt de Europese Commissie. Daarom presenteert Neelie kroes een actieplan om het e-commercevolume te verdubbelen over vier jaar. Lees meer

Een op de drie winkels verdwijnt voor 2016
Een op de drie winkels zal binnen vier jaar verdwijnen. Dat stelt Cor Molenaar, hoogleraar e-marketing aan de Erasmus Universiteit. Lees meer

Consument zuiniger maar gaat meer online bestellen
Bezuinigen is het belangrijkste voornemen voor de Nederlandse consument, zo blijkt uit het onderzoek van Wehkamp. Het goede nieuws: de Nederlander gaat meer online kopen. Lees meer

Groeiende populariteit van Magento
Welk e-commerce pakket groeit het meeste mee in gebruik met de wildgroei webshops? De engelse Magento-developer Tom Robertshaw deed onderzoek naar de populariteit van verschillende e-commerce pakketten. Lees meer

Fysieke winkel  duidelijke succesfactor voor e-commerce
Puur online kopen lijkt zijn hoogtepunten te hebben gehad. Dat concluderen ABN Amro en CBW-Mitex in een rapport over cross channel retail. ‘Hoe tegenstrijdig het misschien ook klinkt: fysieke winkels worden een duidelijke succesfactor in het nieuwe internettijdperk. Lees meer

CBS: webwinkels zien groei weer versnellen
De omzet van postorderbedrijven en webwinkels is het afgelopen kwartaal harder gegroeid dan in het tweede kwartaal van dit jaar. De inkomsten vielen 6 procent hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar, waar de detailhandel een omzetplusje van 0,3 procent noteerde.
Lees meer


Allereerst vind ik het gevaarlijk om te zeggen dat er een verdubbeling in e-commerce banen gaat plaatsvinden. Natuurlijk komt er door meer omzet, meer banen in de online sector vrij, maar die 20% banen moeten toch ergens vandaan komen? Ik denk dat er om online omzet te realiseren minder mankracht per transactie nodig is, dan om offline omzet te genereren. 
Ik verwacht zelf ook dat er de komende jaren steeds meer winkels gaan verdwijnen. Men krijgt het steeds drukker in zijn leven en gaat niet even ‘snel’ naar een winkel om kleren te kopen. Tegenwoordig pak je je tablet er even bij en bestelt zo een paar truien, die morgen al bezorgd worden. Daar hoef je de deur niet meer vooruit.
Hierdoor denk ik dat de komende jaren het aantal webshops wel zal blijven groeien. De meeste webshops zijn van slechte kwaliteit en met slechte service, dit komt omdat het zo laagdrempelig is om een webshop te starten. Maar ik denk dat de kwaliteit met de jaren wel steeds beter wordt, aangezien steeds meer website ontwikkelaars Magento in het vizier hebben.
Doordat de consument al minder impulsief is met aankopen, moet je dus ook een goede webshop hebben met daarop goede content. Tevens zal je webshop op zoveel mogelijk plaatsen op het internet zichtbaar moeten zijn, vindbaarheid wordt steeds belangrijker. Een webshop kan tegenwoordig niet meer zonder Google, social media en affiliate. Tot slot moet je als webshop eigenaar zorgen voor interactie met de klant en proberen zo uniek mogelijk te zijn, om je te onderscheiden van de andere concurrenten.

What if..

What if Facebook were invented in the 90's?
 


What if DrawSomething were an old Pc game?




What if Twitter would have been invented in the 80's?



What if Google were invented in the 80's?
 

''The world is a book, and those who do not travel read only a page.''

- St. Augustine

dinsdag 10 april 2012

Het begin van het einde

Mobiel versus Computer

- iPad -
De dramatische groei van mobiel internet suggereert naar het begin van het einde voor de computer. Uit het onderzoek blijkt dat het onwaarschijnlijk is dat deze trend ooit zal afnemen. Er wordt verwacht dat het aantal mobiele gebruikers online fors zal toenemen, met een groei van meer dan 300 miljoen. In 2017 zullen mobiele gebruikers de hoofdbezoeker zijn van het internet. Vooral Apple gaat hier enorm van profiteren aangezien zij de meeste macht hebben op deze markt. Alle bedrijven moeten nu al gaan beginnen met het maken van een ‘vinger-vriendelijk’ geoptimaliseerde tablet versie van hun website. En het liefst ook nog een mobiele website voor de smartphone gebruikers. Voor het ontwerpen en ontwikkelen van een effectieve tablet en smartphone-vriendelijke website, heb je verschillende designs, navigatie en ontwikkel vaardigheden nodig.
In de laatste 6 maanden is mobiel internet met wel 72% gegroeid, waarvan de iPad als mobiel apparaat het hardst. Deze is in de periode van augustus 2011 tot en met januari 2012 met 12% gestegen. BlackBerry en Android zijn qua mobiel verkeer juist gedaald. Opvallend is dat luxe of technologische websites eerder bekeken worden via mobiel internet dan via de computer.
Uit het Nucleus Mobile Web Browsing onderzoek van januari 2012, blijkt dat dit nog maar het begin is van de mobiele revolutie. De meeste websites hebben zelfs een verdubbeling van het aantal mobiele apparaten gezien, tijdens het laatste half jaar van 2011. Ook zegt één op de drie online klanten dat zij voor 2014 een tablet willen gaan aanschaffen. De macht van Apple is zelfs nog groter geworden door de iPad's en iPhone's, die meer meer dan 85% van de mobiele online markt bezetten. Doordat de iPad 3 en de iPhone 5, dit jaar worden uitgebracht, zal Apple deze markt nog wel blijven domineren. De twee grootste verliezers zijn BlackBerry en Symbian, met een daling van maar liefst 62% en 87,5%.

Nucleus verwacht dat de mobiele online markt in 2017 gegroeid is van 72 miljoen (januari 2012) naar 383 miljoen. Hierbij zullen zij het aantal Pc-gebruikers gaan inhalen. Als bedrijf kun je dus moeilijk de mobiele gebruikers gaan negeren met deze cijfers. Nucleus heeft een aantal handige tips voor bedrijven met een website. Zij moeten, als echte minimum, hun website optimaliseren voor tablet door;

·         Touch te optimaliseren (swipe, pinch, tilt en zoom).
·         HTML 5 te gebruiken.
·         Afbeeldingen van hogere kwaliteit te gaan gebruiken.
·         het hebben van Re-cropped imagery, die de tekst en afbeeldingen automatisch aan de grootte van het scherm aanpast.

Ik had in mijn tienerjaren nooit verwacht dat ik later zou kunnen internetten op mijn koelkast (lees: mobiel), laat staan dat de computer verleden tijd zou worden. Toch vind ik de computer nog steeds veel handiger en praktischer dan mijn BlackBerry. Ik zie mijzelf later namelijk niet huiswerk maken op mijn mobieltje, daar is een toetsenbord en een muis toch even makkelijker voor. Misschien komt het ook doordat mijn computerscherm net op een bioscoop lijkt, maar dat even terzijde. Zelf ben ik niet van plan om voor 2014 een tablet aan te schaffen. Een mobiel, computer en een laptop lijkt mij toch wel voldoende. Ook vind ik het formaat van die tablets erg onhandig. Wat ik wél van plan ben is om een iPhone te kopen in 2013, dan is mijn BlackBerry abonnement namelijk verlopen. Aangezien Apple zo een groot marktaandeel heeft en er dus veel meer applicaties voor de iPhone zijn, lijkt mij dit een wijs besluit.

vrijdag 6 april 2012

Gastcollege - David Elliot


In het begin van de minor e-touroperating kregen we ook elke maandag het vak trends. Één van die lessen was een gastcollege gegeven door David Elliot over de luchtvaart. David Elliot is een docent op het Inholland in Diemen, en heeft zelf gestudeerd aan de Hogeschool in Utrecht. Hiervoor werkte hij bij Philips, de Consumentbond en LetsFly. Tijdens deze les heeft hij veel trends toegelicht die zich afspelen in de luchtvaart. Ik vond de trends leuk en interessant om te weten, want ik heb de luchtvaart altijd al interessant gevonden. Misschien dat ik zelfs later ergens te vinden ben op Schiphol ;-)

David Elliot is geïnteresseerd geraakt in de luchtvaart door zijn eerste vlucht naar New York, 20 jaar geleden. Door een overboeking werd hij toen ge-upgrade bij British Airways.
Ook vertelde hij dat je het beste een vliegticket kunt kopen op dinsdagmiddag rond 15:00, dan zijn ze namelijk het goedkoopst van de week.
Voordat hij de trends ging toelichten kregen we eerst een Youtube video te zien, over een reclame van Virgin Atlantic.


De eerste trend die David Elliot toelichtte was ‘Meet and Seat’ van KLM. Dit een simpele manier om andere reizigers te ontmoeten tijdens je vlucht. KLM gelooft dat het ontmoeten van nieuwe mensen een goede manier is om een vlucht vol inspiratie te starten. ‘Meet and Seat’ wordt vaak gebruikt bij lange vluchten, of om niet naast huilende en schreeuwende kinderen te zitten, voor zakelijke klanten om nieuwe zakelijke contacten op te doen en natuurlijk voor de singles. Na het boeken van een KLM vlucht kun je je social media profiel delen, kun je zien wie er allemaal in het vliegtuig bevinden en waar en zo kun je de beste plaats uitkiezen naast een persoon met dezelfde interesses. 

De tweede trend is natuurlijk het gebruik van social media, door bedrijven. David Elliot had een goed voorbeeld laten zien van SAS (Scandinavian Airlines). Op Facebook vroegen ze aan hun klanten, welke nieuwe bestemmingen zij voortaan moeten aandoen en waarom. Dit creëert een band met de klant, omdat de klant het leuk vind om zijn mening te geven en daar iets mee te doen. Uiteindelijk heeft SAS toen de meest genoemde bestemming uitgekozen.

Een derde trend is het huren van een iPad bij een luchthaven, om bijvoorbeeld films te kijken tijdens het wachten of het vliegen. Zodra je geland bent kun je je iPad weer inleveren bij de luchthaven. Dit werkt zolang nog maar weinig mensen een iPad heeft.

Een vierde trend is het eten bestellen via een Applicatie. En niet gewoon een pizza die bij jou thuis bezorgd wordt, maar een pizza die bezorgd wordt tijdens het wachten in de gate. Je kunt hierop bijna alles bestellen zoals chinees, sushi etc. Kijk maar eens op horecatrends.com.

De vijfde trend is vooral zichtbaar in Korea, omdat het daar vaak koud is. De mensen daar vliegen vaak naar warmere landen. Maar veel mensen vonden het irritant om aan te komen in hun winterjas, of om die mee te nemen voor op de terugweg, want het kost ook ruimte in je koffer. Nou is daar wat op bedacht. Je kunt in Korea je winterjas afgeven in de luchthaven en weer ophalen bij aankomst.

Een zesde trend is de handbagagekoffer. Deze wordt door veel bedrijven gemaakt voor in het vliegtuig en volgens de afmetingen van de vliegtuigmaatschappijen. In het vliegtuig mag je namelijk gratis 10 kilo handbagage meenemen, wat erg handig is voor korte en zakelijke trips.

Één van de laatste trends die David Elliot toelichtte was de Porsche Panamera. Nu zul je vast denken, huh waarom is een auto een trend in de luchtvaart? Nou dat is heel simpel. Dit is één van de nieuwe Porches en vol met allerlei technologische snufjes, dus wie wil daar nou niet een ritje in maken? Al is het maar voor 5 minuten. Je moet daar natuurlijk wel veel geld voor neerleggen, dus het zijn voornamelijk zakelijke of belangrijke klanten die in een Porsche naar het vliegtuig worden gereden. Dit geeft de klant een bepaald gevoel en status.

Grappige reclameteksten van vliegtuigmaatschappijen zijn ‘sleep with your wife’ en ‘get well soon’. Dit houdt in dat de maatschappij zoveel vluchten heeft, dat je niet vreemd kunt gaan en elke avond bij je vrouw kunt slapen. De andere gaat over het kots zakje in het vliegtuig.

Ook werd ons verteld dat Dubai ’s werelds grootste vliegveld krijgt. Ze hebben er al één, maar die vinden ze te klein. Daarom komt er een tweede in het zuiden van Dubai. (Het zal eens niet..)

Als laatste vertelde David Elliot ons over de Snazzy Napper
.

donderdag 5 april 2012

Best Poem Ever


''Sewer Walking''

You and me, we used to talk
Like a river underground, the sewer
where we used to walk.
The whole at the end empties out to the pier
Where paperboats disappear.

Me, I tried to send this note,
Float it like a paperboat,
But paper sinks and words are weak.
I try but I don't speak.

Join together in the silent snow;
Turn our faces up to see
Not endless night but day,
A pier,
And you and me, talking.



This poem was written by Grace in one of my favourite series, Joan Of Arcadia.

 

Gastcollege I en II - Lars Boom

Elke maandag kregen wij tijdens onze minor e-touroperating les van Karen over product management. Twee van die lessen waren gastcolleges gegeven door Lars Boom. Lars Boom is werkzaam bij ANWB Reizen als senior online marketeer en is onder andere blogger bij reismanagers.nl. Hij is volgens zichzelf een echte gadget freak, wil altijd het nieuwste van het nieuwste. Verder is Lars Boom een erg ondernemend typetje. De gastcolleges gingen over online marketing, e-commerce en het gebruik van social media. We kregen alle ins en outs te horen van de e-wereld. 

Als eerste stelde hij de vraag wie er gebruik maakte van social media. Natuurlijk stak iedereen zijn hand op bij het o zo populaire Facebook. Het aantal Twitteraars is (of was kan ik beter zeggen) daarentegen niet erg hoog in onze klas. Bij de vraag of iemand nog Hyves gebruikte, moesten veel mensen lachen. ‘Hyves.. pff dat is zo 2010’ en ‘dat is toch voor 15 jarigen?’ waren de opmerkingen die meteen gemaakt werden. Lars Boom raadde het ons echter aan om nu meteen een Twitter, LinkedIn en een blog account aan te maken. En dat we zo veel mogelijk posts, tweets, blogs en weet ik wat allemaal moesten gaan plaatsen tijdens dit college. Dit maakte het meteen al interessant, want ja er is natuurlijk niks leukers dan lekker internetten op je mobiel tijdens de les ;-). Ik heb dus meteen maar een twitter account aangemaakt, onder de naam @Pikaa91. Maar dat LinkedIn vond ik toch wel ver gaan. Ik snap overigens nog steeds niet waarom iemand het leuk zou vinden om mijn dagelijkse ‘bullshit’ te lezen, maarja ik Twitter en Facebook er maar gewoon op los.

Volgens Lars Boom kun je veel geld verdienen door online actief te zijn. Bedrijven kunnen namelijk op je blogpagina advertenties plaatsen, waar je geld mee kan verdienen. Nou moet je hiervoor natuurlijk wel veel bezoekers trekken, maar dat moet volgens hem wel lukken. Gewoon proberen, experimenteren, ontdekken en afkijken bij populaire bloggers. Maar waarom is bloggen nou zo belangrijk, wat is eigenlijk het nut ervan? Het antwoord hierop was dat je ervan leert, je deelt ervaringen, je leest ervaringen van anderen, je kunt lekker klagen, je kan makkelijk je ei kwijt (en dus niet de hele avond je man er mee lastig vallen), je kunt je eigen mening delen met anderen en je kunt er anderen mensen mee helpen. De belangrijkste is natuurlijk dat als je later een baan wilt krijgen in de online marketing wereld, je ervaring moet hebben met onder andere bloggen. Hoppa! Wat wil je nog meer?
Een handig en leuk programma tijdens het bloggen is trouwens Google Analytics. Hiermee kun je zien hoeveel mensen je blog gelezen hebben, van welke website ze vandaan komen, uit welk land, met welke browser, via mobiel, tablet of computer en met welke zoektermen.
Lars Boom vertelde ons ook dat hij elke dag de websites als socialmedia.nl, marketingfacts.nl en frankwatching.com in de gaten houdt voor de laatste ins en outs. Hier kun je dus veel van leren en inspiratie op doen.

Hij heeft tijdens deze colleges veel verteld over bloggen, maar ook over hoe je een domeinnaam en content aan moet maken. Bedrijven moeten juist gebruik maken van social media, door hier goed op in te spelen en dit als een kans te zien in plaats van een bedreiging. Een bedrijf die dit heel goed doet is KLM, kijk maar eens naar de website blog.klm.com of volg ze via Facebook. Maar zelfs veel grote bedrijven kunnen de ontwikkeling van het internet niet aan, daar gaat het veelste snel voor. Terwijl Apple geen marketing hoeft uit te voeren, hun maken zulke geniale technologische producten dat de vele fans het wel voor hun doen.

Meer dan 50% wat online verkocht wordt zijn reizen. Dus het internet is en wordt steeds belangrijker in het toerisme. Het werd mij daarom steeds duidelijker waarom ik voor deze minor heb gekozen. Belachelijk eigenlijk om te zien hoeveel en wat je allemaal wel niet kunt doen op het internet!

Gedurende deze les kregen we ook een aantal Youtube video’s te zien over de online wereld. Ik heb daarom maar besloten de leukste twee op mijn blog te zetten.




 















Ik vond het leuk om naar de colleges van Lars Boom te gaan, omdat hij op een leuke manier les geeft. Hij heeft ook interactie met zijn studenten en verteld niet alleen zijn eigen verhaal.

Lijkt het je trouwens leuk om de blogs te lezen van Lars Boom of zijn tweets? Dan kun je hem volgen op de website www.larsboom.com of via @larsboom.

maandag 2 april 2012

Gastcollege - Sound Of Data

Op 21 maart hadden wij van de minor E-touroperating te Inholland Diemen, een gastcollege van meneer Koen van het bedrijf Sound Of Data.
Voor dit gastcollege moesten wij per persoon twee vragen bedenken. Aangezien niemand aan het begin een vraag durfde te stellen, of omdat iedereen zo lui was geweest om geen vragen vooraf te bedenken, begon Koen maar meteen met het vertellen van zijn verhaal.

Sound Of Data heeft een jonge hondenmentaliteit, of zoals Koen mooi vertelde ‘niet lullen maar poetsen’. De 35 werknemers die in dienst zijn, zijn allemaal technisch, gretig, nieuwsgierig, oplossing zoekend en niet al te ‘nerd’ achtig. Het bedrijf Sound Of Data wil geld verdienen op transacties, dus richten zij zich niet op het maken van applicaties, maar op de ‘intelligente’ technologie erachter. In 1993 in Rotterdam is het bedrijf ontstaan, omdat zij geïnteresseerd waren in de technologie achter het internet en later achter Google. Uit een organogram van de gemaakt powerpoint, valt eigenlijk af te lezen dat Sound Of Data eigenlijk twee bedrijven zijn. Met aan de ene kant ‘CCS & Media’ en aan de andere kant ‘Travel’.

Koen vertelde ook dat wij ons geen zorgen hoefde te maken, als wij nog nooit van dit bedrijf gehoord hadden. Zij zijn namelijk een B2B bedrijf, een ‘business to business’ en geen ‘business to consumer’. Enkele klanten van Sound Of Data zijn H&M, TUI, Transavia, RTL en The Phone House.  Tevens vroeg hij zich af of wij wisten wat een ‘IVR self service’ was, helaas wist niemand uit onze klas hier een antwoord op. Waarop hij weer vroeg of we ooit van de programma’s Idols, The Voice Of Holland hadden gehoord. Natuurlijk heeft iedereen dit wel een keer in zijn leven gezien, maar nu ging er bij sommige een belletje rinkelen. IVR self service, is het natuurlijk de sms- of beldienst van deze programma’s. Sound Of Data zorgt voor deze diensten bij verschillende bedrijven en hierdoor zijn ze ergens achter gekomen. Idols levert bijvoorbeeld aan het begin 200.000 stemmen voor elke kandidaat, om bij de tussenstand het verschil zo klein mogelijk te houden. Zo zullen de mensen dus meer op hun favoriet gaan stemmen. En dan bij de definitieve uitslag, haalt Idols haar 200.000 stemmen voor elke kandidaat weer terug, zodat er ineens grote verschillen (kunnen) ontstaan. Gemeen eigenlijk hé? Sound Of Data vindt dit zelf natuurlijk helemaal niet erg, want het geld blijft bij hun zo lekker binnenstromen!

Voor de luchthaven Schiphol hebben zij ook iets gemaakt, namelijk vluchtinformatie per sms. Uit een onderzoek was gebleken dat 80% van de Schipholwebsite bezoekers op zoek gaat naar vluchtinformatie.
Koen vertelde verder ook over verschillende verschuivingen door de steeds maar nieuwere technologie. Wat we vroeger per brief kregen, krijgen we nu al een aantal jaar per e-mail toegestuurd. Maar wat we normaal per e-mail kregen, krijgt men nu steeds vaker per sms of via een mobiele applicatie toegestuurd. Een voorbeeld hiervan is de vluchtinformatie met de definitieve tijden, deze krijgt men bij Amadeus toegestuurd via een persoonlijke sms. In deze sms staat een link, die je verwijst naar de mobiele website, met andere handige informatie. Je kunt tevens ook een vlucht boeken via een applicatie, 5 à 6% van de Transavia klanten doet dit al. Maar meer mensen willen liever zoeken via hun mobiel dan boeken. Denk maar aan een treinreis, je pakt je mobiel om op zoek te gaan naar bijvoorbeeld een leuke vakantie, zodat je alvast lekker kan wegdromen, maar boeken doe je niet.

Bij Sound Of Data moet alle informatie contextueel, persoonlijk en relevant zijn. Dit is bij onze ‘geliefde’ Groupon wel even anders. Als man zijnde krijg je ook aanbiedingen binnen over nagels lakken of hoge hakken, en of mannen daar nou op staan te wachten is weer een andere vraag. Daarom belanden veel van deze mails in de prullenbak en worden gezien als spam.

Mensen boeken het liefst waar producten of diensten het goedkoopst zijn. En ja je hebt er mensen bij zitten, die zelfs voor 1 euro verschil al over springen naar de concurrent. Erg (merken)trouw zijn wij de laatste jaren dus niet. Als de consument zijn vakantie geboekt heeft, bevindt hij zich in de zogenaamde ‘saving mode’. Hij zal weinig tot niets meer uitgeven voordat hij daadwerkelijk op vakantie gaat. Tijdens de vakantie daarentegen bevinden de consumenten zich in een zogenaamde ‘spending mode’ en daar speelt Sound Of Data goed op in. Dit geldt ook bij het shoppen, je gaat er met als doel ‘een broek van maximaal € 50,-‘ heen en komt met van alles thuis. Alle andere producten hebben namelijk geen maximum prijs, een ijsje koop je als je een ijstent ziet. Je gaat niet eerst alle ijstenten langs om te zoeken naar het goedkoopste ijsje. Hier moet men als bedrijf goed op inspelen en dus niet alleen naar de top van de ijsberg kijken.

Als mensen op vakantie gaan, hebben zij vaak veel stress. Dit gaat meestal over de heen- en terugreis. Als je als bedrijf hierop kunt inspelen, door de stress weg te nemen, dan doe je het erg goed. Voorbeelden van reisstress zijn; heb ik alles wel ingepakt?, douane controle, vertraging, huilende baby, waar moet ik eten?, presentatie en de transfer naar het hotel. KLM is hier erg goed in. Koen kwam met een eigen voorbeeld. Hij zat in een vliegtuig, die nog niet was opgestegen, naast een huilende baby. Dit is natuurlijk heel irritant als je je werk probeert te doen. Hij plaatste daarom een niet zo blije tweet met het vliegtuig en stoelnummer erachter op Twitter. Een stewardess kwam een paar minuten later naar hem toe, om hem te vertellen dat KLM een andere stoel voor hem geregeld had. Dat noemen we pas een goede service!


Koen verwacht dat mensen in de toekomst op de bonnefooi op vakantie gaan en de hotelovernachtingen pas boekt ter plaatse, via de booking.com applicatie. Je tikt in waar je bent, naar wat voor hotel je op zoek bent, wat je budget is, hoelang je wilt blijven en met welk gezelschap je reist. Via een applicatie kun je ook beenruimte boeken of een taxi bestellen. Hierbij kun je niet uit één optie kiezen maar uit meerdere, zodat mensen de goedkoopste taxi kunnen bestellen of met de beste service. Aangezien het mobiel internetten in het buitenland nu nog erg duur is, bevordert dit de technologie niet. Daarom zal er in de nabije toekomst meer wifi mogelijkheden zijn in het buitenland en minder datakosten, om de applicaties en verkopen te stimuleren.

‘Less is more’. Mobiele applicaties en websites moeten eenvoudig zijn in gebruik, mensen hebben weinig geduld om iets uit te zoeken en de laadtijd van de website wordt daardoor ook minder. De meeste bedrijven hebben een mobiele website, omdat deze makkelijker te maken zijn. Een applicatie moet je ontwerpen voor verschillende mobiele devices, dit kost veel tijd en geld. Maar de meeste bedrijven weten niet dat er via een applicaties veel meer geld te verdienen is, omdat de consument veel eerder via een applicatie producten of diensten koopt dan via een mobiele website.

Ook Pinterest, het vast pinnen van interessante dingen op een prikbord, is heel belangrijk. Hieruit is naar voren gekomen dat 80% van de gebruikers een vrouw is. Ja.. wij vrouwen hebben dus wel een beetje de macht over onze man, want wij bepalen de vakantiebestemming! Hier moet je als bedrijf echt even bij stil staan.

Tijdens dit gastcollege kregen we ook een aantal interessante filmpjes te zien, namelijk:



















Ik had zelf nog nooit gehoord van het bedrijf Sound Of Data, maar toen ik hoorde dat we een gastcollege van hen kregen had ik mij toch iets heel anders van het bedrijf voorgesteld. Ik dacht namelijk dat zij alleen maar applicaties maakten, maar dat doen zij dus niet. Zij hebben echt mijn ogen geopend en laten zien waarom ik voor deze e-touroperating minor gekozen heb. Je kunt als bedrijf met internet namelijk echt heel veel! Ben benieuwd wat de toekomst voor mij in petto heeft :)