Populaire berichten

donderdag 5 april 2012

Gastcollege I en II - Lars Boom

Elke maandag kregen wij tijdens onze minor e-touroperating les van Karen over product management. Twee van die lessen waren gastcolleges gegeven door Lars Boom. Lars Boom is werkzaam bij ANWB Reizen als senior online marketeer en is onder andere blogger bij reismanagers.nl. Hij is volgens zichzelf een echte gadget freak, wil altijd het nieuwste van het nieuwste. Verder is Lars Boom een erg ondernemend typetje. De gastcolleges gingen over online marketing, e-commerce en het gebruik van social media. We kregen alle ins en outs te horen van de e-wereld. 

Als eerste stelde hij de vraag wie er gebruik maakte van social media. Natuurlijk stak iedereen zijn hand op bij het o zo populaire Facebook. Het aantal Twitteraars is (of was kan ik beter zeggen) daarentegen niet erg hoog in onze klas. Bij de vraag of iemand nog Hyves gebruikte, moesten veel mensen lachen. ‘Hyves.. pff dat is zo 2010’ en ‘dat is toch voor 15 jarigen?’ waren de opmerkingen die meteen gemaakt werden. Lars Boom raadde het ons echter aan om nu meteen een Twitter, LinkedIn en een blog account aan te maken. En dat we zo veel mogelijk posts, tweets, blogs en weet ik wat allemaal moesten gaan plaatsen tijdens dit college. Dit maakte het meteen al interessant, want ja er is natuurlijk niks leukers dan lekker internetten op je mobiel tijdens de les ;-). Ik heb dus meteen maar een twitter account aangemaakt, onder de naam @Pikaa91. Maar dat LinkedIn vond ik toch wel ver gaan. Ik snap overigens nog steeds niet waarom iemand het leuk zou vinden om mijn dagelijkse ‘bullshit’ te lezen, maarja ik Twitter en Facebook er maar gewoon op los.

Volgens Lars Boom kun je veel geld verdienen door online actief te zijn. Bedrijven kunnen namelijk op je blogpagina advertenties plaatsen, waar je geld mee kan verdienen. Nou moet je hiervoor natuurlijk wel veel bezoekers trekken, maar dat moet volgens hem wel lukken. Gewoon proberen, experimenteren, ontdekken en afkijken bij populaire bloggers. Maar waarom is bloggen nou zo belangrijk, wat is eigenlijk het nut ervan? Het antwoord hierop was dat je ervan leert, je deelt ervaringen, je leest ervaringen van anderen, je kunt lekker klagen, je kan makkelijk je ei kwijt (en dus niet de hele avond je man er mee lastig vallen), je kunt je eigen mening delen met anderen en je kunt er anderen mensen mee helpen. De belangrijkste is natuurlijk dat als je later een baan wilt krijgen in de online marketing wereld, je ervaring moet hebben met onder andere bloggen. Hoppa! Wat wil je nog meer?
Een handig en leuk programma tijdens het bloggen is trouwens Google Analytics. Hiermee kun je zien hoeveel mensen je blog gelezen hebben, van welke website ze vandaan komen, uit welk land, met welke browser, via mobiel, tablet of computer en met welke zoektermen.
Lars Boom vertelde ons ook dat hij elke dag de websites als socialmedia.nl, marketingfacts.nl en frankwatching.com in de gaten houdt voor de laatste ins en outs. Hier kun je dus veel van leren en inspiratie op doen.

Hij heeft tijdens deze colleges veel verteld over bloggen, maar ook over hoe je een domeinnaam en content aan moet maken. Bedrijven moeten juist gebruik maken van social media, door hier goed op in te spelen en dit als een kans te zien in plaats van een bedreiging. Een bedrijf die dit heel goed doet is KLM, kijk maar eens naar de website blog.klm.com of volg ze via Facebook. Maar zelfs veel grote bedrijven kunnen de ontwikkeling van het internet niet aan, daar gaat het veelste snel voor. Terwijl Apple geen marketing hoeft uit te voeren, hun maken zulke geniale technologische producten dat de vele fans het wel voor hun doen.

Meer dan 50% wat online verkocht wordt zijn reizen. Dus het internet is en wordt steeds belangrijker in het toerisme. Het werd mij daarom steeds duidelijker waarom ik voor deze minor heb gekozen. Belachelijk eigenlijk om te zien hoeveel en wat je allemaal wel niet kunt doen op het internet!

Gedurende deze les kregen we ook een aantal Youtube video’s te zien over de online wereld. Ik heb daarom maar besloten de leukste twee op mijn blog te zetten.




 















Ik vond het leuk om naar de colleges van Lars Boom te gaan, omdat hij op een leuke manier les geeft. Hij heeft ook interactie met zijn studenten en verteld niet alleen zijn eigen verhaal.

Lijkt het je trouwens leuk om de blogs te lezen van Lars Boom of zijn tweets? Dan kun je hem volgen op de website www.larsboom.com of via @larsboom.

2 opmerkingen:

  1. Hi @Pikaa91, wat heb je leuke manier van schrijven :-). Bedankt voor je reactie op mijn gastcollege. Je bent goed op weg met je blog, je past al diverse technieken toe.

    Greetz!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk om een reactie van u te krijgen ;-) heel erg bedankt! Ik begin het inderdaad steeds meer door te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen